Alle voordelen op een rij
-
Monumentale en duurzame evenementenlocatie
-
Industrieel interieur van hergebruikte materialen
-
Rustige, groene omgeving
-
Voor groepen van 25 tot 350 personen
-
7 flexibel inzetbare subruimtes
-
Moderne technische faciliteiten
-
Foodbeleving met streekproducten uit de FoodValley
-
Centraal in Nederland, goed bereikbaar
-
Op slechts 500 meter van Station Ede-Wageningen
-
Parkeren op loopafstand
Een evenement is altijd bijzonder. Iets waar je naar uitkijkt. Je hoopt op verbinding, blije gezichten en blijvende herinneringen. Of het nu gaat om een bijzondere dag voor medewerkers, een bedrijfsuitje, een relatie evenement of opening van een nieuw pand: jouw evenement moet 100% kloppen. Daar is Puur Events voor! Wij organiseren bedrijfsevenementen van A tot Z. Van eerste brainstorm tot wervelende aftermovie. Onze ervaren experts zetten jouw wensen en doelen om in een onvergetelijke beleving. Altijd op maat; passend bij jouw organisatie, gelegenheid, gastprofiel en budget.
7 geheime voordelen van een zeer gevoelige persoon
De dag nadat ik mijn slaapzaal verliet, viel ik in een grote zee van vermoeidheid. Alles was zo intens en uitputtend. Het duurde maanden om de intensiteit van drie jaar college te boven te komen.
Ondertussen gingen mijn studievrienden door met hun leven alsof er niets aan de hand was. Ik was in de war. Waarom had ik al deze problemen en dat waren ze niet? We deden dezelfde dingen op de universiteit, hadden dezelfde deadlines en hingen samen rond. Dus waarom was ik een opgebrande puinhoop, terwijl ze in orde waren?
Het antwoord kwam een paar weken later toen ik een boek las met de titel The Highly Sensitive Person van Dr. Elaine Aron. Het voelde als thuis.
Een levensveranderende openbaring
Ik heb geleerd dat ik een zeer gevoelig persoon ben . HSP's verwerken stimulatie diep en voelen dingen intens aan dankzij onze biologische bedrading. We gaan iets langzamer, denken wat dieper en hebben meer stilstand nodig dan anderen. Omdat we details oppikken die anderen missen - en diep nadenken over die details - kunnen we sneller gestrest, opgebrand en overweldigd raken dan niet-HSP's.
Leren over hoge gevoeligheid was een levensveranderende openbaring. Ik had eindelijk het gevoel dat er niets mis met me was. Ik begreep eindelijk waarom ik na de universiteit tijd nodig had om alles wat ik had meegemaakt te verwerken.
Maar ik vond het ook heel, heel oneerlijk.
Waarom kon ik het niet bijhouden?
Toen mijn studievrienden snel en moeiteloos van de ene plaats of activiteit naar de volgende gingen, keek ik hen jaloers aan. Ik zou dat niet kunnen. Ik kon dat tempo niet bijhouden. Ik had veel stilte nodig om tussen evenementen door te verwerken.
Toch is hoge gevoeligheid een karaktereigenschap, geen stoornis , dus het zou ook goede delen moeten hebben, toch? Dat is wat ik mezelf bleef vertellen. Ik onderzocht de voordelen van zeer gevoelig zijn. Elk artikel dat ik las, zei in wezen hetzelfde: een gevoelig persoon zijn betekent creatief zijn, een hoog niveau van empathie hebben en zich scherp bewust zijn van subtiliteiten. Voor mij klonken die dingen niet zo geweldig als niet altijd overweldigd worden.
Het kostte me een tijdje om mijn gevoeligheid als een goede zaak te zien - het geschenk dat het werkelijk is. Ik kwam tot het besef dat het wel voordelen hebben. Maar voor mij waren deze voordelen anders dan die vermeld in al die artikelen.
Hier zijn zeven 'geheime' voordelen van een zeer gevoelig persoon zijn, waarvan ik heb ontdekt dat het voor mijzelf waar is. Beste HSP, als je voelt dat je gevoeligheid meer een vloek dan een zegen is, hoop ik dat je deze dingen in gedachten zult houden.
Geheime voordelen van een zeer gevoelige persoon
1. Het simpele leven is goed genoeg voor mij.
Er zijn maar weinig dingen die me gelukkiger maken dan een goed gesprek in een gezellig café met een vriend. Ik hou er ook van om 's ochtends door een rustige buurt naar de supermarkt te lopen als de wereld langzaam tot leven komt. Een van mijn favoriete dingen ooit is een bad nemen en een goed boek lezen. Deze kleine dingen zijn gemakkelijk toegankelijk, waardoor het voor mij zoveel gemakkelijker wordt om een leuk leven te hebben. Het is niet nodig om veel geld uit te geven of mezelf tot het uiterste te drijven.
Vind je het leuk wat je leest? Abonneer je op onze e-mail nieuwsbrief hier .
2. Ik zie verbanden die anderen missen.
Mensen die veel feiten kunnen onthouden, hebben me altijd geïntimideerd. Ik ging naar een honours college, waar levendige discussies een favoriete bezigheid waren van zowel docenten als de andere studenten. Behalve ik? Ik had een hekel aan die discussies. Vooral omdat de andere studenten specifieke feiten konden achterhalen en cirkels om me heen konden praten. Het resultaat was veel onzekerheid van mijn kant gecombineerd met absoluut geen kans dat ik meedoe.
Wat me echter verraste, was dat mijn eindcijfer meestal hoger was dan degenen die zo slim klonken in de klas. Uiteindelijk realiseerde ik me dat mijn brein anders werkt. In plaats van feiten te onthouden, zie ik verbanden. Ik begreep het materiaal, maar vergat de details. Dit betekende dat het schrijven van papers, het maken van presentaties of het op een andere manier gebruiken van het materiaal voor mij natuurlijker was. Veel HSP's maken intuïtief verbindingen. Hierdoor kan ik verschillende ideeën op nieuwe en creatieve manieren koppelen en combineren.
3. Er is niet veel voor nodig om me gelukkig te maken.
Ik dacht altijd dat het gezegde: "Het zijn de kleine dingen in het leven" heel, heel cliché klonk. Toen realiseerde ik me dat ik de hele dag gelukkig kan zijn omdat ik een parkiet in het wild zag vliegen. Het was geen halleluja-mijn-leven-is-compleet soort geluk, maar meer een kinderlijke opwinding - en wie zou dat soort ontzag niet zo gemakkelijk willen voelen?
4. Ik voel intens fysieke sensaties.
Ik hou van het gevoel van een zachte deken tegen mijn huid. De aanraking van een geliefde heeft een soortgelijk effect. Als ik de deur uit loop en de geur van de lente me raakt, heb ik de rest van de dag een goed humeur. Evenzo heeft een HSP-vriend van mij een bijzondere gevoeligheid voor geluiden. De juiste soundtrack met de juiste film zal hem echt tot tranen brengen.
5. Ik kan karakter goed beoordelen.
Deze komt van mijn levenscoach die zei dat wanneer ze op reis gaat, ze automatisch weet wie ze kan vertrouwen. Ik denk dat ik deze vaardigheid ook heb. Als HSP ben ik erg gefocust op de mensen om me heen en merk ik alle kleine dingen op. Wanneer iets voelt of eruit ziet, benader ik het niet.
6. Geen hoge doses medicijnen, cafeïne of alcohol nodig.
Naast een gevoelige geest heb ik een gevoelig lichaam. Ik nam de voorgeschreven hoeveelheid aspirine voor driejarigen en mijn hoofdpijn zou weg zijn. Eén kopje koffie is meer dan genoeg om een hele dag mee te gaan en ik voel me aangeschoten na 1,5 glas wijn. Dit betekent dat ik niet veel geld hoef uit te geven en niet veel vreemde en potentieel schadelijke stoffen in mijn lichaam hoef te stoppen.
7. Ik leef voor een goede sfeer.
Als een gezellig samenzijn met vrienden leuk is en het gesprek natuurlijk verloopt, voelt het alsof ik op de atmosfeer kan surfen. Mijn stemming hangt samen met de algemene sfeer van de kamer. Dit kan vervelend zijn als de sfeer slecht is, zoals bij drukte en lawaai, of gewoon niet de juiste sfeer. Maar als iedereen zich vermaakt en we zitten op een geweldige plek, dan voel ik me geweldig.
Misschien herken je jezelf in een aantal van deze voordelen. Ik hoop vooral dat u uw gevoeligheid als een geschenk ziet. Voor mij hielp het opmerken van de "geheime" voordelen van zeer gevoelig zijn mij te helpen mezelf te accepteren en lief te hebben.
Ik ben niet langer jaloers op degenen die kunnen doorgaan en gaan, want ik weet dat mijn leven rijk is aan details en kleuren.
Je houdt misschien van:
Frisdranken
Doe waar je van houdt en je zal nooit een dag in je leven werken!
Ik zal u gemeenplaatsen besparen zoals 'doe waar u van houdt en het geld zal volgen'. Maar ik moedig het idee aan dat je 'kunt doen waar je van houdt en dat je nooit een dag in je leven zult werken'.
Om een zinvol leven vol passie te leiden en bijdragen te leveren die uw vaardigheden, talenten en capaciteiten waardig zijn, moet u enige tijd besteden aan het evalueren van wat u uit uw leven en carrière wilt. U moet uw vaardigheden en waarden afstemmen op uw positie, wat enige aandacht en inspanning van uw kant zal vergen.
Als je wilt weten hoe je de juiste carrière voor jou kunt vinden, lees dan verder.
INHOUDSOPGAVE
Hoe vaak veranderen mensen van baan?
We leven in een unieke tijd in de geschiedenis. Ongeacht uw niveau of specifiek opleidingsgebied, u zult veel keuzes in uw leven hebben. Je zult waarschijnlijk gedurende je hele leven veel banen (en mogelijk zelfs meerdere carrières) vervullen.
Veel mensen kiezen er ook voor om tijdens hun carrière meer dan eens toe te voegen aan hun opleiding. Dit biedt niet alleen meer opties, maar dit stelt je ook open voor meer baan- of loopbaanveranderingen.
Volgens het Bureau of Labor Statistics (VS) zal de gemiddelde persoon 12 keer in zijn leven van baan veranderen. [1]
Die statistieken variëren afhankelijk van leeftijdscategorie, geslacht en geografie, maar ongeacht waar u in de statistieken past, is het van vitaal belang dat u in de loop van de tijd uw vaardigheden voortdurend aanscherpt, toevoegt aan uw cv en uw 'verhuurvermogen' verbetert.
Gelukkig is het met een beetje focus en moeite relatief eenvoudig om je vaardigheden te verbeteren en de lat voor je opleiding te verhogen door de vrijwel eindeloze mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling, zakelijke training en algemeen onderwijs online.
Waarom veranderen mensen zo vaak van baan?
Er zijn tal van redenen waarom mensen vaak van baan veranderen, waaronder:
Het verloop van een coaching-traject
Een traject met een coach begint bijna altijd met een kennismakings- en/of intake-gesprek. In dit gesprek wordt o.a. antwoord gezocht op de volgende vragen.
A. Is er een klik tussen de coach en coachee (degene die wordt gecoacht)?
Het is heel belangrijk dat je de coach waarmee je gaat werken vertrouwt.
B. Wat is het doel van de coaching? Anders gezegd: wat is de coachvraag?
C. Is coaching wel de beste manier om het gewenste doel te bereiken?
D. Wat is waarschijnlijk de meest effectieve aanpak in het traject?
E. Wat zijn de kosten voor een dergelijk traject?
De coachvraag
Bij Coaching Nederland wordt meestal al vóór een eerste ontmoeting met de coach aan ‘de coachee’ voorgesteld om een Intakeformulier en de Mentale Thermometer in te vullen. In het Intakeformulier wordt gevraagd vooraf goed na te denken over de coachvraag. De Mentale Thermometer is een korte vragenlijst waarmee wordt getracht een beeld te krijgen van hoe je vandaag de dag in je vel zit. De uitslag van deze vragenlijsten geeft de coach inzicht in op welke gebieden waarschijnlijk enkele knelpunten liggen in het kader van de vooruitgang. Hierdoor kan een effectiever intakegesprek plaatsvinden.
In coaching-trajecten die door de werkgever worden betaald, vindt ook vaak een driegesprek plaats met de opdrachtgever. Meestal is dit de leidinggevende of andere ‘sponsor’ van het traject bijvoorbeeld iemand van de personeelsafdeling. Uit praktische overweging wordt de opdrachtgever vaak uitgenodigd de eerste of laatste 10 minuten van het gesprek tussen de coach en de coachee deel te nemen. In een enkel geval en met toestemming van allen (coachee, opdrachtgever en coach) zit de leidinggevende er het hele gesprek bij.
De kosten voor een coach-traject
Na het intakegesprek stuurt de coach een voorstel met de prijs van het traject of als er reeds gekozen is voor een bepaald traject wordt deze fase overgeslagen. Na wederzijdse overeenstemming wordt een afspraak gemaakt voor het vervolg van het traject. Het overeengekomen bedrag wordt na overeenstemming door de coach of de intermediair, zoals Coaching Nederland, aan de opdrachtgever in rekening gebracht.
Daarna volgt een serie van één of meerdere ‘interventies’ zoals de contactmomenten tussen de coach en coachee. Dit kunnen vis-à-vis (face-to-face) gesprekken zijn of gesprekken via een videoverbinding, telefonisch of online zijn; per email, chat of andere online coaching-tool zoals UpGuide. De coaching bestaat meestal uit een combinatie van bovengenoemde interventies. Een gecombineerd traject wordt ‘een blended coaching-traject’ genoemd. De praktijk heeft ons geleerd dat ‘een blended coaching-traject’ het meest effectief is.
N.B. In de meeste trajecten vinden zo’n drie tot vijf sessies plaats. In sommige situaties kunnen dat er ook meer zijn bijvoorbeeld tien. Vis-à-vis gesprekken vinden vaak eens per maand plaats. De ervaring leert dat in veel gevallen een hogere frequentie een groter effect sorteert. De volgende frequentie blijkt in veel gevallen effectief te zijn: na één week het tweede gesprek, na twee weken het tweede, na drie weken het derde en zo verder.
De evaluatie van het coach-traject
Een professioneel coaching-traject wordt afgerond met een evaluatie van het traject. De opdrachtgever en de professionele coach willen namelijk weten wat het effect van het traject is geweest. Een simpel evaluatie-formulier is daarvoor niet toereikend. Om echt te weten wat het traject heeft opgeleverd is het raadzaam een begin- en eind-meting te doen. Zo wordt bij Coaching Nederland gevraagd een eind-reflectie-formulier en nogmaals de Mentale Thermometer in te vullen. Als het traject succesvol is geweest zouden in principe de scores van deze tweede mentale Thermometer hoger moeten zijn dan de eerste voor aanvang van het traject.
Wat andere toonaangevende partijen schrijven over coaching
Tot slot is hieronder nog te lezen hoe overkoepelende organisaties als NOBCO, EMCC en ICF coaching definiëren.
NOBCO
De Nederlandse Orde van Beroepscoaches definieert coaching als volgt: Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces waarbij de coach op interactieve wijze de gecoachte aanzet tot effectief gedrag door:
-
bewustwording en persoonlijke groei,
-
het vergroten van zelfvertrouwen en
-
het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden.
Verder benadrukt de NOBCO nog dat de coach en het gecoachte individu of team ieder hun verantwoordelijkheid voor het proces nemen.
EMCC
In 2010 is binnen de European Mentoring & Coaching Council (EMCC), een intensieve discussie gevoerd om te komen tot een nieuwe gemeenschappelijke beschrijving van coaching en mentoring. Deze discussie heeft geresulteerd in de volgende uitgebreide beschrijving.
Abstract definition of coaching and mentoring
1. Coaching and mentoring are activities within the area of professional, organizational and personal development with focus on individuals, teams, organizations or wider contexts and with the special purpose to increase other persons’ confidence in their own ideas and prospects and helping them to see and test alternative ways for improvement of competence, decision making and enhancement of quality of life. The relationship between coaches/mentors and clients is strictly confidential.
2. Within organizational contexts coaching and mentoring may include ‘one-to-several’ or ‘several-to-several’ coaching or mentoring activities/interactions. The coaches and mentors may be internal or external.
3.0 A professional accredited coach is an expert in establishing a relationship with people in a series of conversations with the purpose of:
3.1 serving the clients to improve their performance or enhance their personal development, or both, choosing their own goals and ways of doing it;
3.2 interacting with each person or group by applying one or more relevant methods, according to standards and ethical principles set up by a professional association such as EMCC, AC or ICF.
4. Mentoring is a developmental process wherein a person (mentee) seeking to acquire certain abilities interacts with a person (mentor) acknowledged to have these abilities, for the purpose of the seeker to acquire knowledge, develop a skill or competence owned by the holder.
4.1 A mentor interacts with each person or group by applying one or more relevant methods, according to standards and ethical principles set up by a professional association such as EMCC, AC or ICF.
De NOBCO heeft als Nederlandse partner van de EMCC deze definitie overgenomen en streeft ernaar om in het coachveld bovenstaande definitie te verspreiden.
ICF
De International Coach Federation definieert coaching als het creatieve proces waarbij de cliënt als partner wordt geïnspireerd en uitgedaagd om tot zijn of haar maximale persoonlijke en professionele potentieel te komen.
‘ICF defines coaching as partnering with clients in a thought-provoking and creative process that inspires them to maximize their personal and professional potential.’
ICF Global.